Havregrynsgröt eller bovetegröt?

havre

När det kommer till frukost är nog havregrynsgröt ett av de vanligaste valen. Det är enkelt och går snabbt att tillaga. Havre innehåller bl a tiamin (vitamin B1) och järn. Havre innehåller också ett litet superämne (med andra ord ett lösligt, gelbildande fiber) som heter betaglukan, det sänker helt naturligt (utan mediciner) ditt kolesterolvärde. För att få effekt av betaglukan behöver du få i dig 3 gram, det motsvarar 1,5 dl havregryn. Eftersom att betaglukan är vattenlösligt gör det att havregryn ofta är passande för dig som har IBS. Bakterier i magen får de lösliga fibrerna att jäsa, vilket producerar fettsyror med en anti-inflammatorisk effekt vilket i sin tur kan lindra IBS-besvären.
Havregryn är också bra för ditt blodsocker då det bryts ner långsamt. Är du celiakier finns det glutenfria havregryn på marknaden. Många som har problem med gluten kan ändå äta vanliga havregryn utan problem.

havregrynsgrot-nya-recept-700x394

HÄR finns några intressanta recept på havregrynsgröt!

bovete
(Bovete)

En annan, lika enkelt tillagad gröt som smakar lite annorlunda men är lättsmält och snäll mot magen, är bovetegröt. Bovete är inte ett sädesslag utan en ört, det är släkt med rabarber och ängssyra. Bovete innehåller bl a tiamin, fosfor och magnesium. Bovete har fått ett stort uppsving i och med raw food och att det är helt glutenfritt.

HÄR finns ett lite annorlunda recept på bovetegröt.

Jag tycker att båda grötvarianterna är goda, de har båda sina fördelar och det spelar nog ingen roll vilken du väljer, det är upp till dig.
Viktigaste är att du byter ut dina chokladflingor eller supersöta mysli mot ett hälsosammare, hållbarare alternativ.

Bon appetit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close