Halloumi

Hej på er!

”Long time no see” heter det väl, när man läser runt på nätet om att blogga så finns det vissa riktlinjer för vad/när/hur man ska skriva. En av riktlinjerna är, att har du hållit upp med bloggen en stund, alltså att det varit länge sen du skrivit ett inlägg så kan du inte bra lägga upp ett inlägg om vad du gjorde igår, det måste vara förstasidesstoff, bra grejer som fångar folks intresse och får dem att återkomma på nytt fast det är länge mellan dina inlägg.
Nu är ju inte jag så mycket för att följa riktlinjer, så fast jag haft ett långt uppehåll sen förra inlägget (de är inte så många från första början heller…), tänker jag inte skriva om de senaste forskningsrapporterna. Jag dedikerar detta inlägg till den fina hälsosamma HALLOUMIOSTEN!

halloumi

Men hallå, vadå är halloumi då?

Halloumi gjordes ursprungligen på Cypern av får/getmjölk. Namnet Halloumi är skyddat, står det halloumi på förpackningen är osten från Cypern. Idag är de flesta ostar en blandning av ko-, får- och getmjölk. Vissa är helt gjorda på komjölk. Då kallas de för tex ”grillost”, ”grilloumi” är ett ganska påhittigt namn tycker jag.

Halloumi smakar allra bäst varm, antingen grillad eller stekt. Den är lite gummiaktig/seg i konsistensen. Den är färdigt saltad så mer salt behövs inte, vissa sorter är färdigt pepprade också.

100gram halloumi innehåller lika mycket protein som kött, dvs ca 22gram protein /100g råvara. Den innehåller 24g fett/100g, beroende på märke och 2-3gram kolhydrater/100g.

Halloumi äter jag oftast tillsammans med en sallad, halloumi passar också bra i hamburgare. Skippa köttfärsbiffen och lägg i grillade halloumiskivor istället.
HÄR finns ett intressant recept!

Sköt om er så hörs vi!

Peace out!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close