Så väljer du rätt

Choices

Ta tillbaka dina valmöjligheter

Du är bjuden på släktmiddag, du har ingen lust att gå. Du vet att om du inte dyker om blir det prat. Du säger till dig själv att du måste gå dit, och glömmer att du faktiskt inte måste nånting alls. Det är ett val du gör.
Men bara för att du gjort ett val är det inte säkert att du ser framemot det du valt. Båda alternativen för med sig bra och dåliga saker, och så är det med många val.
Det du väljer, det vill du.

Var sann mot dig själv

Vad vi säger oss vilja är inte alltid samma sak som vi innerst inne vill. Du kanske lovar dig själv att stressa mindre – men tänker inte på att det kan kräva att du säger nej till roliga saker. Om du planerat en lugn helg efter en hektisk arbetsvecka hamnar du i en valsituation om det dyker om en rolig kompismiddag. Det du vill, det gör du. Är du inte ärlig med vad du vill (och inte vill), då tror du snart inte på det du lovar dig själv.
Erkänn för dig själv att du längtar efter att ha ett lugnare tempo. Om du inte lyckas ta det lugnt, då är det helt enkelt så att du just nu prioriterar annat. Då ska du vara nöjd med att du gjort det valet.
Lova inte dig själv saker du inte kan hålla.

Bryt ihop och kom igen

Ibland är det omständigheterna som tvingar oss att välja. Det är okej att deppa ihop över saker som händer då och då. Välj aktivt att vara nere ett tag över det som inträffat och tillåt dig själv att tycka synd om dig själv.
Du måste inte ständigt vara uppåt. Men låt det inte bli så att du skyller ditt mående på andra eller omständigheterna. Bestäm dig för att du ska vara på dåligt humör ett tag. När du surat färdigt är du redo att välja.

Våga välja bort

När du gör ett val väljer du samtidigt bort ett annat. Du kan få sovmorgon men väljer då bort morgonpromenaden före jobbet. Då handlar det om att medvetet välja och sedan vara nöjd med ditt val.
Lägg båda alternativen i en vågskål. Sätt plus och minus för att se vilket av valen som ger de sämsta konsekvenserna. Vad du än bestämmer dig för, tänk att du gjorde det bästa valet utifrån dina omständigheter.
Kom ihåg: Att inte välja – det är också ett val.

choices2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close