#eatclean

eat-clean-2

Bild härifrån

Vad betyder hashtaggen #eatclean för dig? Nåt som är för ”alla andra”? Nåt som ”hälsomänniskor” pysslar på med? Tycker du det verkar svårt/invecklat/jobbigt/tidskrävande/utmanande/gott/eftersträvansvärt/kanske något för mig?

Lyssna; Det är något för dig, det är något för oss alla!

Så berätta nu; Varför äter du mat som inte är bra för din kropp? Varför äter du sånt som inte optimerar ditt välmående? Varför prioriterar du inte dig själv och din hälsa?

Om inte du, din kropp och ditt psyke håller i längden för att du inte tar dig tiden att ta hand om dig. Vem ska då göra det? Det är i grund och botten du, och endast du själv som ansvarar för ditt välmående.
Får sociala medier dig att känna dig dålig, att tvivla på din kropp, på ditt värde som människa eller på att du är fin precis som du är? Avfölj och sluta spendera så mycket tid på att läsa såna inlägg.
Har du människor i ditt liv som får dig att känna dig dålig, att tvivla på din kropp, på ditt värde som människa eller på att du är fin precis som du är? Avfölj/sluta umgås – du har ett liv att leva – varför umgås med folk som inte får dig att känna dig bra?

Spårade visst ur ämnet lite här, men i grund och botten är det samma sak. Varför göra sånt som inte får dig att må bra?

När du hör ordet energi – visst får du en positiv känsla?
Vilken känsla får du av ordet kalori – negativ?
Du vill ha energi från maten men undvika kalorierna?
Omöjligt – tyvärr.
Kilokalorier är på samma sätt som kilojoule samma sak som energi.
Så att säga att energi är bra, men kalorier är dåligt är som att säga att det är bra att vara lång, men att man inte får vara så många centimeter.

Prova googla ordet kalorier – det är inte positiva bilder som kommer upp. Och nu provar du istället söka på ordet ”energi mat”.

154372

Bild härifrån

Du har väl hört uttrycket ”du är vad du äter”? Har du nånsin tänkt på vad det betyder?
Du är vad du äter. På ett år hinner du byta ut i princip alla celler i hela din kropp, olika delar av kroppen byts ut i olika takt. Kvaliteten på det du äter påverkar naturligtvis kvaliteten och funktionen på det som byggs. När man börjar tänka på mat ur det här perspektivet inser man att mat är mycket mer än ”kalorier är små varelser som syr in kläderna på natten”.

Våra matvanor grundläggs i butiken, att handla nyttigt uppfattas som svårt, jag vet. Men det är inte så svårt som många tror. Den mest hälsosamma maten är sällan den med färgglada förpackningar eller snitsiga logos. Att handla mestadels rena råvaror, utan innehållsförteckning är det enklaste sättet att hålla koll på vad man stoppar i sig. Överdriv för den sakens skull inte jakten på tillsatser, fokusera på produkterna du använder mycket av. Finns det kanske bättre alternativ med mindre tillsatser än det du brukar använda?

Tankepunkter:

  • Det är viktigare ATT äta frukt, bär och grönsaker än att de är ekologiska/ångkokade/hemodlade/perfekt tillagade.
  • Skippa saften/limonaden/mjölken/svagdrickan – vatten är, och kommer alltid att vara bästa drycken för oss människor.
  • Frysta grönsaker är inget dåligt, ät dem med gott samvete. De skördas när näringsvärdet är på topp och kvaliteten behålls när de är frysta.
  • ”Det är ju fredag/semester/helg/en gång” är ofta argument för att äta onyttigt. Och visst, absolut kan man det om man vill, men konsekvenserna är likadana oavsett om det är fredag eller måndag, semester eller vardag.
  • Gör det inte så komplicerat!

 

Jag lånade boken ”EAT CLEAN” av Kristina Andersson från biblioteket. Därifrån kommer inspirationen till detta inlägg. Det är en jättebra bok om man vill läsa mer ingående om vad som händer i kroppen, ännu mer tankar och funderingar. Där finns en receptdel i slutet av boken och det är inga svåra recept med bara konstiga ingredienser.
Jag rekommenderar varmt dig att läsa boken.

EAT CLEAN

Kristinas hemsida
http://www.healthyliving.se/kristinaandersson/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close