Men alltså, vad betyder det där Namasté?

wp_20160808_002Jag har en grön yogamatta, den är sliten, välanvänd och nött. Jag har kollat på internet och tänkt köpa en ny, googlat symboler och tänkt att ”det där vill jag ha på min matta.”
Till slut tog jag ändå en svart permanent tuschpenna och ritade på min nötta gröna matta de symboler jag ville ha. Enkelt, billigt och hållbart.

Om du har varit på en yogaklass har du säkert stött på gesten namasté, där man sätter ihop handflatorna vid hjärtat, bugar och säger namasté. Det är vanligt att yogaläraren hälsar alla välkomna, börjar eller avslutar klassen så här. Men vad betyder det egentligen?

Namasté är ett sätt att hälsa som ursprungligen kommer från Indien. ”Namah” är sanskrit och betyder buga, ”as” betyder jag och ”te” betyder du. Så det kan ungefär översättas som: ”Jag bugar för dig”.

Förenklat kan man säga att gesten representerar tron på att det finns något gudomligt, djupare inom oss alla. Att vi alla är en del av något större. I slutet av en yogaklass gör man det för att tacka sig själv och varandra för stunden på mattan. Det har även en djupare betydelse och är en gest för att visa att man hedrar yogatraditionen och de lärare och mästare som funnits före oss.

Engelska översättningar:
”The divine in me recognizes the divine in you”.
”Bow to divine in you (wich is also in me)”.

Svenska översättningar:
”Jag hälsar det som är gudomligt i dig som också är det som är gudomligt mig
”När du är på den platsen i dig där allt är sant och jag är på den platsen i mig, då är vi båda en.”

(förklaringen på vad namasté betyder finns överallt på nätet om man söker, just denna text är lånad från http://alltomyoga.se/vad-betyder-namaste/ )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close