Varför du inte kan läka en kropp du hatar

Lånat och översatt från
www.doyouyoga.com/why-you-cant-heal-a-body-you-hate

 

Hur svårt är det för dig att älska din kropp? Vad ser du när du ser dig själv i spegeln?
Ser du en vacker gudomlig reflektion av alla mirakel som finns i universum? Kan du se vad som är vackert och unikt med dig?

Eller köper du det som vår kultur och samhälle försöker programmera oss att tro? Har du gett efter till att tänka att dina lår är för feta, att din mage är för stor, eller att du har en ”bad hair day”?

Vi har gjort varandra en riktig björntjänst.

Vi har skapat sån idé att hur vi ser ut, är viktigare än vem vi är och vad vi kan erbjuda världen. Vi har valt att göra vårt yttre till det viktigaste i vår existens, istället för att lägga vår energi på att vara smarta, akademiska, frispråkiga och godhjärtade.

Jag minns en gång när min mamma fick frågan vem av oss döttrar som var ”den smarta” och vem som var ”den söta”. Jag minns också hur desperat jag ville vara den söta.
Min mamma svarade med att säga att båda hennes döttrar var smarta och söta. Hon drog mig senare åt sidan och sa att frågan i sig själv visade på ett begränsat sätt att tänka om kvinnor.

Men fortfarande, som kultur och samhälle, fortsätter vi att föreviga detta begränsade sätt att tänka. Vi fortsätter att förminska, döma  och dela upp varandra, genom att placera varandra (och oss själva) i små, kvävande kategorier.

Trots vår kulturs behov av att kategorisera vår mångskiftande och komplexa mänsklighet, hoppas jag innerligen att konceptet ”smart eller söt” är på väg att bli en relik från en svunnen tid.

Jag har blivit välsignad med en större kropp.

Det spelar ingen roll hur mycket jag än svälter mig eller straffar min kropp för att den inte passar in i samhällets ideal. Den fortsätter ändå att ta hand om mig.

Jag kan som bäst ha storlek 36, om jag svälter mig, tränar fyra timmar per dag och är besatt över vad jag äter. Jag vet att det är sant för jag har gjort det, år efter år. Jag vet också att ett av de största problemen med detta är att jag har absolut ingen tid över för något annat.

Om jag skulle välja att endast fokusera på samhällets definition av hur man är ”den söta”, skulle jag behöva offra min möjlighet att vara närvarande med min familj, mina elever, och sist och slutligen, mig själv.

Att vara besatt av mitt yttre och storleken på mina jeans lämnar inget rum för att ta hand om de jag älskar eller till glädjen över att leva.

När jag ser på min familj och på vårt familjeträd, kan jag se att vi är större byggda. Jag kan också se att vi har blivit välsignade med livslängd och att ha hälsan upp i hög ålder (mina familjemedlemmar och släktingar har alla levt bra upp i 80 och 90års åldern).

Min doktor är alltid överraskad över mitt låga blodtryck och över hur mycket jag yogar och tränar. Samhället har kanske många missuppfattningar när man ser på mitt yttre, men inuti, representerar jag sanningen om  vem jag egentligen är, en hälsosam, stark, spänstig, kompetent och vacker kvinna.

Min yogaträning har lärt mig många saker.

När jag åsidosätter alla meddelanden som vårt enkelspåriga samhälle har försökt att lära oss, när jag sitter i stillhet och lyssnar på mitt hjärta, då vet jag att de här begränsade uppfattningarna, de här destruktiva kategorierna, och tankar som ”vi är inte tillräckligt bra som vi är” helt enkelt inte är sanna.

Min yoga lär mig att vi är alla underbara skapelser precis som vi är. Om vi fokuserar på vad som är riktigt viktigt, som gåvan att andas och vår kropps förmåga att hålla igång och stöda oss, börja vi se att vårt yttre helt enkelt inte är en exakt skildring av fullkomligheten i vår existens.

Din kropp är ett vackert instrument.

Du kan bara uppleva världen i din kropp. Den är det gudomliga väsen i vilken din själ bor, och den hjälper att upplysa ditt intellekt. Den förtjänar din kärlek och respekt, framom din kritik och ditt hat.

Tänk om du skulle välja ett medvetet liv, istället för ett liv fullt av fixering och jagandet av ett mål som kanske inte ens från början var ditt eget? Tänk om du istället väljer att utöva yoga som en stig mot insikt, och använder din yogaträning som ett verktyg att förenas med sitt sanna och högsta jag?

Jag slår vad om att du börjar älska hela dig – ditt sinne, din själ och din kropp.

Yoga varken kritiserar, hatar eller dömer – det är människor som gör det!

Börja med att älska dig själv.

Om du verkligen vill läka din kropp, måste du lära dig att älska dig själv.
För att kunna älska dig själv fullt ut, behöver du visa medkänsla med dig själv.

Du behöver se bortom de enkelspåriga meddelandena, de begränsade tankemönstren, stereotyperna och kategoriseringen som bara kommer att hålla dig tillbaka. De här begränsningarna är förevigade av samhället, med de behöver inte vara förevigade av dig!

Istället för att ge efter för pressen utifrån, välj att följa stigen i ditt eget hjärta. Genom att gå djupare in, och genom att förenas med ditt inre jag framom att vara besatt av ditt yttre jag, kommer du tveklöst att se dig själv som det fullständiga mirakel du är.

Namaste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close